Memorandum Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid verkiezingen 2019
Het memorandum van het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid is klaar. Het document bevat de verschillende aandachtspunten die ze de volgende jaren willen laten realiseren door de politiek.
Wat is het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid?
Het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid, kortweg GOHA, is ontstaan eind 2003 en is een overleg tussen verschillende organisaties die mensen met een handicap en chronische ziekte vertegenwoordigen. Het GOHA heeft als doel via beleidsparticipatie de deelname van mensen met een arbeidshandicap aan de arbeidsmarkt te verhogen. Onder beleidsparticipatie verstaat het GOHA het zichtbaar maken en versterken van personen met een arbeidshandicap door hen een stem en een gezicht geven. Tijdens haar werking vertrekt het GOHA vanuit de volgende principes: recht op inclusie; recht op werk; recht op vrije keuze; recht op ondersteuning; recht op non-discriminatie.
Momenteel bestaat het GOHA uit volgende organisaties: Blindenzorg Licht en Liefde, Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP vzw), DOOFf Vlaanderen, Federatie van Vlaamse Verenigingen tot Optimale Participatie en integratie van Dove en Slechthorende kinderen en volwassenen in de Samenleving (Opdoss), Stan, Katholieke Vereniging voor Gehandicapten (KVG), de Vzw Belgische Multiple Sclerose Liga (MS-liga), SIMILES, de Vereniging voor personen met een handicap (VFG), het Vlaams Patiëntenplatform (VPP), Rondpunt vzw (steunpunt verkeersslachtoffers), Kom op Tegen Kanker vzw, HAZO vzw (Handicap en Zelfstandig Ondernemend), Liberale Vereniging van Personen met een handicap vzw (LVPH) en Ouders voor Inclusie.
De organisaties hebben een plaats binnen de overlegstructuren rond arbeid. We nemen op dit moment deel aan de Commissie Diversiteit van de SERV, we hebben een vertegenwoordiging in het Stakeholdersforum van de VDAB en nemen deel aan het Partneroverleg Werk en Arbeidshandicap waarin vertegenwoordigers van de VDAB, GTB, de GOB’s en de gebruikers overleggen over thema’s rond tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap. Daarnaast nemen we actief deel aan de Raad van Bestuur en Algemene Vergadering van GTB en participeren we ook aan verschillende onderzoeken en projecten rond handicap en arbeid. Ons perspectief vertrekt dus vanuit de persoon met een arbeidshandicap, direct betrokkenen in het domein arbeid. Wij brengen een specifiek uitgangspunt op de fora waar we aan deelnemen.
Zowel Vlaamse als federale materies komen aan bod in dit memorandum. Vanuit het perspectief van de persoon met een arbeidshandicap maakt het immers niet uit op welke niveau de drempels en knelpunten die zij ervaren, zich situeren. Mensen zijn één en ondeelbaar, en in de acties die ze ondernemen maken ze nooit onderscheid op basis van een staatsstructuur of de plaats van waaruit de maatregelen worden genomen.
Ben je benieuwd naar het memorandum?
Lees dan hier het artikel op de website van Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid.