' Inclusie blijft wel ons uitgangspunt. Het is een recht en geen gunst.' zegt Minister Weyts
Tijdens de commissie voor onderwijs op donderdag 7 november 2019 stelden een aantal parlementsleden van verschillende partijen vragen met betrekking tot inclusief onderwijs. U kunt het volledige verslag hier zowel nalezen alsook de opnames bekijken.
Overgang van het huidige M-decreet en ondersteuningsmodel naar het nieuwe begeleidingsdecreet
Op de vragen hoe de overgang naar het nieuwe ondersteuningsmodel zal verlopen heeft de minister geen nieuwe informatie verstrekt.
'Ik heb in deze korte tijdsspanne al een initiatief genomen. Ik heb op 25 oktober 2019 de Vlaamse Regering een nota voorgelegd met enkele belangrijke principes die moeten dienen voor het uittekenen van krijtlijnen voor het begeleidingsdecreet. We gaan dus inderdaad uit van de afschaffing van het M-decreet. We gaan over naar een begeleidingsdecreet, met inbegrip van een definitief ondersteuningsmodel.'(1)
Meer info hierover kunt u lezen in ons artikel De Vlaamse regering blijft zich inzetten voor inclusief onderwijs
(1) Minister Ben Weyts
Inschrijvingsrecht
Er werd ook geïnformeerd naar de wijzigingen die de minister wil doorvoeren aan het inschrijvingsrecht. Hierop kon de minister niet echt een antwoord formuleren. Hieruit concludeerde Kim De Witte (PVDA):
'Uit uw antwoord begrijp ik dat dit de situatie blijft.
Dan begrijp ik helaas niet goed waarom er in het regeerakkoord wordt gesproken van een herinvoering van de autonomie van de school.'
'Inclusie blijft wel ons uitgangspunt. Het is een recht en geen gunst.'
Niet veel later bevestigde minister Ben Weyts nogmaals - zoals staat in de goedgekeurde nota hieboven aangehaald - dat inclusie het uitgangspunt blijft. Hij voegde er zelfs aan toe dan inclusie een recht is en geen gunst.