Onderzoek bevestigt de uitspraak van de minister: ‘Inclusie is een recht, geen gunst’
Op donderdag 14 november 2019 was er een studiedag over inclusief onderwijs in Vlaanderen. (Zie artikel: ‘Een nieuw begeleidingsdecreet! Welke redelijke aanpassingen aan het M-decreet?’)
Recht op inschrijving
De uiteenzetting van het juridisch kader gaf duidelijk te kennen dat het recht tot inschrijving binnen het gewoon onderwijs voor alle leerlingen, zoals we het vandaag de dag kennen, niet kan afgeschaft worden. Meer hierover kan u lezen:
- Leuven blog for public law
- Tijdschrift voor onderwijsrecht en onderwijsbeleid (T.O.R.B.) 2019 - 2020,nr. 1-2, p.58
Dit bevestigt dan ook de uitspraak tijdens de commissie onderwijs op 7 november 2019 van minister Ben Weyts. (zie artikel: ‘Inclusie blijft wel ons uitgangspunt. Het is een recht en geen gunst.' zegt Minister Weyts)
Hoe ziet GRIP het nieuw begeleidingsdecreet?
GRIP was met verschillende personen aanwezig en Patrick Vandelanotte nam deel aan de ronde tafel samen met andere actoren uit het onderwijsveld: ouders, begeleiders, CLB’s, directies, onderwijskoepels, Unia, kinderrechtencommissariaat, …
Benieuwd naar de visie van GRIP met betrekking tot het nieuwe begeleidingsdecreet? Bekijk hieronder de video:
'We willen een betere inclusie' zegt de woordvoerster van minister Ben Weyts
Minister Ben Weyts kon wegens een andere verplichting niet aanwezig zijn maar zijn afgevaardigde Katrien Cerpentier, Adjunct-kabinetschef Onderwijs, bracht zijn boodschap over:
Bevindingen over de conferentie door de ogen van een vrijwilliger van GRIP
Brent Basyn, vrijwilliger bij GRIP en lid van netwerk onderwijs, gaf de volgende reflectie over de studiedag:
‘Tijdens de conferentie is nog maar eens duidelijk geworden dat scholen vandaag de dag nog steeds de mening van de ouders en het kind niet meenemen tijdens een overleg. Dit moet anders: een duidelijke open communicatie is belangrijk voor een kwaliteitsvol inclusief schooltraject!
Er zijn reeds stappen gezet naar een inclusiever onderwijs maar er is nog veel werk aan de winkel. Ik blijf me er alleszins voor inzetten en blijf het opvolgen.’