België volgt Europese onderwijsaanbevelingen onvoldoende op
Europese Unie
De Europese Commissie en de Europese Raad geeft jaarlijks aanbevelingen met betrekking tot onderwijs aan België. De studiedienst van het Europees Parlement (EPRS) heeft alle onderwijsaanbevelingen onder de loep genomen die de Europese Commissie en de Europese Raad de afgelopen negen jaar aan de lidstaten hebben gedaan. Ook is de EPRS nagegaan wat de lidstaten met deze aanbevelingen aangevangen hebben.
België
België heeft de afgelopen negen jaar verschillende onderwijsaanbevelingen ontvangen die te maken hebben met inclusief onderwijs. Volgens de Europese Unie dient België meer in te zetten op het inclusiever maken van het gewoon onderwijs. In het rapport van de EPRS staat namelijk te lezen dat België weinig heeft aangevangen met de aanbevelingen.
Nieuw begeleidingsdecreet
In 2020 zal Minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts werken aan een nieuw begeleidingsdecreet dat het huidige M-decreet vanaf 1 september 2021 zal vervangen.
GRIP roept de minister op om rekening te houden met de onderwijsaanbevelingen geformuleerd door Europese Commissie en de Europese Raad zodanig dat er verdere stappen gezet kunnen worden naar een inclusiever onderwijssysteem.