Rapport Onderwijsinspectie: naar een sterkere samenwerking

Onderwijs Logo onderwijsinspectie

Het rapport 'Erkenningsonderzoeken leersteuncentra 2023 - 2024' van de Onderwijsinspectie beschrijft de erkenningsonderzoeken van 43 nieuwe Vlaamse leersteuncentra in schooljaar 2023-2024.

Het documenteert het onderzoeksproces, gebaseerd op een doorlichting met 3 centrale onderzoeksvragen over kwaliteitsontwikkeling, kwaliteitsvolle leersteun en naleving van erkenningsvoorwaarden. De bevindingen, gepresenteerd via kwantitatieve en kwalitatieve data en ontwikkelingsschalen, tonen aan dat alle centra, na een eventuele 2de fase, voldoen aan de voorwaarden voor definitieve erkenning.

Het rapport bevat conclusies, reflecties op de bevindingen (kwaliteitsontwikkeling, kernprocessen, bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne) en aanbevelingen voor leersteuncentra, overheid, stakeholders en de Onderwijsinspectie zelf, gericht op verdere kwaliteitsverbetering van leersteun.

Doelen leersteuncentra

Het rapport analyseert de werking van leersteuncentra en hun bijdrage aan de inclusie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Hieruit blijkt dat leersteuncentra een sleutelrol vervullen bij het realiseren van de doelen uit het decreet leersteun. Deze doelen omvatten:

  • Het bevorderen van de maximale ontplooiing, leerwinst, het welbevinden, de zelfredzaamheid en de volwaardige participatie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
  • Het versterken van de competenties van leraren en schoolteams om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften te begeleiden, evenals het creëren van een inclusieve klaspraktijk en schoolcultuur.

Hoofddoel leersteuncentra: inclusie bevorderen

De leersteuncentra bieden ondersteuning aan leerlingen, leraren en schoolteams met als hoofddoel de inclusie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften te bevorderen. Tegelijkertijd zijn er nog verbeterpunten, zoals het helpen bij het kwaliteitsvol vormgeven van een individueel aangepast curriculum (IAC), het intensiever coachen van leraren in de begeleiding van deze leerlingen en het actiever betrekken van ouders in het traject.

Wat vindt GRIP?

GRIP is tevreden met de aanbeveling om sterker in te zetten op samenwerking tussen alle betrokken actoren, waaronder de leerlingen en hun ouders. Daarnaast wordt benadrukt dat de Vlaamse overheid een belangrijke verantwoordelijkheid heeft in het garanderen van kwaliteitsvolle leersteun en het bevorderen van inclusie binnen het onderwijs.

GRIP ziet met belangstelling uit naar de implementatie van de aanbevelingen.

 

 

 

 

Gerelateerde artikels

Verberg submenu