GRIP stelt voor: #onderwijs

Onderwijs Foto van de brochure

Inclusief onderwijs is een recht maar nog niet vanzelfsprekend in Vlaanderen. GRIP toont in de brochure #inclusie#onderwijs vijf inclusieverhalen die werken. Dit wil niet zeggen dat alles altijd van een leien dakje loopt maar dat inclusief onderwijs wel degelijk haalbaar is.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Sofie, een jonge vrouw die verder studeert na een Individueel Aangepast Curriculum, vindt het een evidentie dat personen met of zonder beperking samenleven op alle levensdomeinen. Het recht op inclusief onderwijs is hierin cruciaal. Het is de sleutel naar zelfbeschikking en vormt de opstap tot deelname aan de arbeidsmarkt, naar onafhankelijkheid en op eigen benen staan, naar inclusie in een rijke en diverse samenleving.

Inspirerende inclusieverhalen die werken

Toch is het recht op inclusief onderwijs nog geen vanzelfsprekendheid in Vlaanderen. In #onderwijs vertellen 5 kinderen/jongeren met een handicap en hun ouders over hun schoolloopbaan. Ze getuigen dat er veel mogelijk is op weg naar inclusief onderwijs. "Stuk voor stuk zijn het inspirerende verhalen" zegt Seline Somers, Stafmedewerker bij GRIP, "maar dat neemt niet weg dat ze regelmatig drempels moeten/moesten overwinnen die leerlingen zonder handicap niet tegenkomen". Jonathan verwoordt het als volgt: "Ik ben nog maar 16 jaar maar heb al heel veel moeten vechten voor de dingen die ik echt wil. Ik ben heel blij met de kansen die ik krijg in het gewoon onderwijs maar niemand van mijn leeftijd zou zo moeten vechten voor wat hij wil en wakker liggen over zijn toekomst."

Ja, wij willen

Dit neemt niet weg dat de jongeren hun inclusietraject in het gewoon onderwijs willen verderzetten. Sem, een jongere met Autismespectrumstoornis (ASS), zegt dat hij geen school wil lopen in het buitengewoon onderwijs. Ook Lio die pas 7 jaar is, geeft aan haar ouders te kennen dat ze haar inclusiepad wil aanhouden.

Geen mythe

De jongeren en hun ouders willen aan de hand van hun verhaal aantonen dat inclusief onderwijs geen mythe is maar haalbaar. Ze hopen dat hun verhalen inspirerend werken en meegenomen worden bij het uitwerken van het nieuw begeleidingsdecreet.

Lees hun inspirerende verhalen op onze website

  • Ot: beschikbaar vanaf maandag 17 februari 2020
  • Lio: beschikbaar vanaf dinsdag 18 februari 2020
  • Jonathan: beschikbaar vanaf woensdag 19 februari 2020
  • Sem: beschikbaar vanaf donderdag 20 februari 2020
  • Sofie: beschikbaar vanaf vrijdag 21 februari 2020

Extra duiding

Wie de verhalen leest krijgt meer inzicht in inclusief onderwijs; in de publicatie geven we extra duiding bij elk verhaal. 

Bestellen?

Voor een gedrukt exemplaar: gelieve 20 euro te storten op rekening IBAN BE82 7350 0629 3668 met vermelding '#onderwijs' en een mail te sturen met je gegevens via deze link.

Gratis digitaal beschikbaar

Downloaden

Gerelateerde artikels

Verberg submenu