GRIP volgt de klacht op over inclusief onderwijs

Onderwijs Volgende tekst staat te lezen: The European Social Charter

Validity, vroeger MDAC (Mental Disability Advocacy Center), blijft met de steun van GRIP vzw de klacht bij het Europees Comité voor de Sociale Rechten in verband met inclusief onderwijs in Vlaanderen verder opvolgen.

Klacht in 2017

In 2017 nam het Europees Comité voor de Sociale Rechten een beslissing in de zaak Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) v. België (Klacht nr. 109/2014). Het Comité stelde een schending van artikel 15 § 1 van het Sociaal Handvest vast. Het Vlaamse Gewest bood onvoldoende garanties voor inclusief onderwijs voor kinderen met een verstandelijke handicap. Deze beslissing werd herhaald door het comité van ministers van de Raad van Europa in resolutie CM/ResChS(2018)3. Het comité van ministers heeft de Belgische autoriteiten nu uitgenodigd om aan het Europees Comité voor de Sociale Rechten informatie te verstrekken over de vooruitgang die werd geboekt bij de uitvoering van inclusief onderwijs.

Wie is Validity Foundation?

Validity Foundation - voorheen MDAC - is een internationale organisatie die gemachtigd is om een klacht in te dienen bij het Europees Comité voor Sociale Rechten.

GRIP werkt al tijdens de ganse procedure nauw met hun samen. 

Geen genoeg vorderingen gemaakt

GRIP heeft nauwlettend toegezien op de uitvoering van het besluit door de nationale autoriteiten. We hebben samen met MDAC in maart 2020 het Europees Comité voor de Sociale Rechten geïnformeerd dat de uitgevoerde maatregelen onvoldoende zijn om te voldoen aan artikel 15 §1 van het Sociaal Handvest. Er is nog steeds onvoldoende ondersteuning in het gewoon onderwijs al is er wel al voortuitgang geboekt dankzij de oprichting van de ondersteuningsnetwerken.

Ook de verschuiving van het aantal leerlingen uit het buitengewoon onderwijs naar het gewoon onderwijs is gestopt. Het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs is zelfs gestegen (lees ook: Stijging aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs ook bij telling in februari).

Bovendien heeft de nieuwe Vlaamse regering, opgericht in september 2019, aangekondigd dat het M-decreet in 2020 zal worden ingetrokken. Het M-decreet regelt het onderwijs en de ondersteuning van kinderen met een handicap. Het werd door het Europees Comité voor de Sociale Rechten in zijn besluit ontoereikend bevonden. Kiest de regering er voor om het M-decreet in te trekken zonder een krachtiger alternatief in te voeren?

Gerelateerde artikels

Verberg submenu