Reactie ontwerpdecreet maatwerk bij individuele inschakeling
Op vrijdag 2 juli 2021 is het ontwerpdecreet individueel maatwerk nu met de nieuwe naam decreet maatwerk bij individuele inschakeling goedgekeurd. Het nieuwe decreet heeft als doel meer personen met een arbeidshandicap betaald tewerk te stellen op de arbeidsmarkt.
Een stap in de goede richting
Het decreet maatwerk is een stap in de goede richting om betaald werk op de reguliere arbeidsmarkt haalbaarder te maken. Er staan positieve zaken in het ontwerpdecreet zoals de nieuwe begeleidingspremie en het ondersteuningsplan. Dat het ook van toepassing is binnen sociale economie en collectief maatwerk vinden we dan geen goede zaak. Ook zijn er nog wel wat onduidelijkheden in het ontwerpdecreet zoals: Wat met studenten met een handicap die werken? Of stagiairs? Zal het decreet budgetneutraal kunnen ingevoerd worden zoals geopperd?
Bezorgdheden
GRIP formuleerde de volgende bezorgdheden:
- Het ontwerpdecreet is in strijd met het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap
- Het ontwerpdecreet is niet geschreven vanuit een werknemersperspectief
- Het verplicht maken van een ondersteuningsplan is een goede zaak indien doelstellingen, noden en aanpassingen worden opgenomen
- Een begeleidingspremie naast een loonpremie is een stap voorwaarts
- Persoonlijke assistentie is niet opgenomen in het ontwerpdecreet
- Zelfstandigen zetten weinig stappen vooruit
- Redelijke aanpassingen worden niet vernoemd
- De grens tussen wat gedekt wordt door de loonpremie en wat door een begeleidingspremie is niet duidelijk
- Een open end financiering voor beide premies is een must
- Er is een verderzetting van de uitsluiting van de federale en Vlaamse overheid. Voor lokale en provinciale overheden kunnen er ook nog beperkingen komen.