Het inschrijvingsrecht blijft ongewijzigd voor alle leerlingen
Op 11 januari 2022 verscheen in het tijdschrift Knack een artikel over inclusief onderwijs. Journaliste Ann Peuteman ging te rade bij Elke Struyf, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Antwerp School of Education en het departement Opleidings- en Onderwijswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.
Integratie is geen inclusie
We waren verbaasd omdat Elke Struyf zeer positief is over het samenbrengen van gewone en buitengewone scholen op één campus. Ok ze geeft aan dat dit geen inclusief onderwijs is. Maar waarom heeft de journaliste gekozen om dit in de titel te plaatsen als het artikel gaat over inclusief onderwijs? Wees duidelijk en spreek over integratie in plaats van inclusie (zie inclusiebollen) en kies een titel die inclusief onderwijs in een positief daglicht zet.
Verder haalt Elke Struyf één ‘speciale’ klas onderbrengen in een gewone school aan als inspirerend voor inclusief onderwijs. Laten we dan misschien alle leerlingen met rossig haar onderbrengen in deze ‘ speciale’ klas. Het is duidelijk dat men ook hier niet kan spreken over inclusief samen leren. Laten we een kat een kat noemen. We dienen te evolueren naar één onderwijssysteem en niet naar nep inclusiesystemen.
Leerlingen weigeren wordt NIET gemakkelijker
‘Vanaf volgend schooljaar zullen scholen leerlingen met een beperking weer gemakkelijker kunnen weigeren’ lees je in de inleiding van het artikel.
We kunnen ons voorstellen dat veel ouders die hun kind inclusief onderwijs willen laten volgen hierdoor een paniekaanvalletje hebben gekregen. Is dit waar? Het antwoord is: neen.
In de conceptnota Decreet Leersteun en in het Ontwerp Inschrijvingsdecreet lezen we geen wijzigingen. Met andere woorden, de procedure zoals ze nu is blijft dezelfde en het wordt dus niet gemakkelijker om leerlingen te weigeren. Wat zowel in dit artikel staat, en wat minister Weyts ook regelmatig herhaalt, is dus fake news.
Wat betekent het inschrijvingsrecht? Alle leerlingen hebben recht op inschrijving in het gewoon onderwijs. Ook de leerlingen met een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs hebben dit recht en worden ingeschreven onder ontbindende voorwaarde. De inschrijving kan enkel ontbonden worden door de school als de school de onredelijkheid na grondig aftoetsing wettelijk criteria van aanpassingen kan aantonen.