Persbericht: De ouders van ‘baby’ Pia kiezen voor inclusief onderwijs
Inclusief onderwijs staat opnieuw onder druk. Het nieuwe Decreet Leersteun is onvoldoende ambitieus. Hierdoor blijven leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en scholen in de kou staan. En toch zijn er vele inspirerende inclusietrajecten in Vlaanderen. Hoe geven deze scholen leerlingen met een (grote) ondersteuningsnood de ondersteuning die ze nodig hebben?
Vlaamse Parlementsleden bezoeken inspirerende inclusievoorbeelden
Om de Vlaamse Parlementsleden te inspireren om zich meer in te zetten voor inclusief onderwijs organiseren Ouders voor Inclusie[1] en GRIP[2] op vrijdag 18 november een bezoek aan inspirerende voorbeelden. Parlementsleden van N-VA, CD&V, Vooruit, Groen en Vlaams Belang sluiten aan.
[1] Ouders voor Inclusie is een vrijwilligersorganisatie van, voor en door ouders van kinderen met specifieke noden. Wij willen het recht op een inclusief leven ondersteunen door ouders sterker te maken en bij te staan in situaties waar ze moeilijkheden ervaren. De ervaringen, vragen en bezorgdheden van ouders geven richting aan de organisatie.
[2] Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) is de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap. We streven naar gelijke rechten en gelijke kansen en komen op voor een inclusieve samenleving.
Pia werd warm onthaald
Pia, die een zeldzame spierziekte heeft en bekend werd na een massale geldinzamelactie, is intussen een kleuter en volgt inclusief onderwijs. Ze zit in de tweede kleuterklas in BS De Wilg (Lint). “We hebben heel bewust gekozen voor inclusief onderwijs en we willen dit liefst haar volledige schoolloopbaan aanhouden”, zegt mama Ellen De Meyer. “We vinden het belangrijk dat ze niet in een apart hokje wordt geduwd en dat ze alle kansen krijgt om zich te ontplooien om zo te kunnen deelnemen in de maatschappij.” “Het is niet altijd gemakkelijk” zegt directeur Katleen Vleugels “maar dankzij de open communicatie van de ouders en de inzet van enkele vrijwilligers lukt het”.
Ward is zijn middelbaar aan het afronden
Ook Hilde Dhondt, de mama van Ward, geeft aan dat het een leerproces is voor alle actoren. Ward zit momenteel in zijn zevende jaar op het OLVC Zottegem. “De school nu is niet meer dezelfde school als toen Ward in het eerste middelbaar zat”, vertelt Hilde. Directeur Wim Verhaeghe beaamt dit: “Dankzij Ward werken we nu op maat voor alle leerlingen. We zoeken oplossingen voor de noden van de leerlingen en maken geen onderscheid meer tussen een leerling met of zonder een handicap.”