Signalen van onderbescherming: prijs van de liefde

Inkomen Mensenrechten Signalen van onderbescherming: prijs van de liefde

Gelijke kansen onder druk …. alarmerende mails over de prijs van de liefde.

Veel rechten van personen met een handicap zijn nog onvoldoende beschermd. We krijgen dan ook regelmatig vragen van mensen die daardoor in moeilijkheden geraken.

Ook al zijn dit individuele vragen, het gaat niet over uitzonderlijke situaties. Er zijn heel wat mensen in dezelfde situatie die op dezelfde problemen stoten. Daarom zijn het signalen dat er structurele veranderingen moeten komen. De bevoegde ministers zijn aan zet om dit te bewerkstelligen.

Prijs van de liefde

Een van die problemen op vlak van rechtsbescherming is de prijs van de liefde. Daarover krijgen we geregeld mails of telefoons. Zoals de mail hieronder, van een moeder over haar dochter. Zij blijven graag anoniem.

Beste,

Mijn dochter heeft een chronische ziekte. Ze is hierdoor gestopt met haar studies en kan momenteel niet gaan werken. Ze krijgt een beperkte tegemoetkoming. Ze wil wel verder in haar leven en verkent om op eigen benen te gaan staan.

Zodra ze echter gaat samenwonen, valt haar inkomensvervangende tegemoetkoming volledig weg. Haar integratietegemoetkoming van rond de 120 euro per maand zou ze wel behouden. Maar die is bedoeld voor extra kosten die ze heeft als gevolg van de chronische ziekte / handicap.

De mutualiteit heeft dit berekend op basis van haar vriend zijn jaarlijks bruto inkomen. Wij kunnen dit bijna niet geloven. Kan dit zomaar? Heeft ze dan geen rechten meer en wordt ze volledig afhankelijk van anderen? Dit lijkt me allesbehalve rechtvaardig!

Alleen wonen kan ze niet gezien haar zorgafhankelijkheid. Door haar chronische ziekte zijn reeds heel wat toekomstplannen totaal onzeker geworden, nu valt ook dit in duigen, wat heel hard aankomt.

Wat is jullie mening? Hebben jullie een oplossing voor deze situatie? 

Wat vindt GRIP?

Wij noemen dit probleem de prijs van de liefde. Het is een van de aandachtspunten van GRIP in onze werking rond het thema menswaardig inkomen.

We vinden dat je tegemoetkoming onafhankelijk moet zijn van je woonsituatie, zodat je niet afhankelijk wordt van de persoon met wie je samenwoont en voldoende inkomen hebt om menswaardig van te leven. De prijs van de liefde houdt ongelijke kansen op relatie en gezinsvorming met behoud van persoonlijke autonomie in stand. En dat kan niet.

Dit is een lacune in ons systeem van sociale bescherming die ook door armoedeorganisaties al lang wordt aangekaart. De prijs van de liefde is ook een probleem voor wie van een ander soort uitkering leeft.

Dit structureel probleem kan worden aangepakt door de federale regering. Voor het vrijwaren van de inkomensvervangende tegemoetkoming ligt de bevoegdheid bij minister Karine Lalieux (PS). GRIP verwacht de nodige steun van de collega-ministers en alle politieke partijen in de federale regering om de onderbescherming op te heffen. Het is een kwestie van politieke prioriteiten. Ons land is rijk genoeg.

Filmpje

We illustreerden de prijs van de liefde een aantal jaren geleden al in een kort animatiefilmpje over de drempels voor voldoende inkomen. Het filmpje vormde de kern van een sensibilisatiecampagne daaromtrent. Jammer genoeg nog steeds actueel...

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Gerelateerde artikels

Europees rapport vermeldt aanbevelingen GRIP Europees rapport vermeldt aanbevelingen GRIP Een Europese onderzoeksgroep bekeek hoe het staat met de Sociale Bescherming van mensen met een handicap. We interviewden de onderzoekers. 06 mrt 2023 / Katrijn Ruts Werk Mensenrechten Prijs van de arbeid en van de handicap verlaagd! Prijs van de arbeid en van de handicap verlaagd! Minister Lalieux neemt tweede horde in betere toegang tot de integratietegemoetkoming. 14 mrt 2022 / Katrijn Ruts Inkomen VN-Verdrag Leefloon onafhankelijk van integratietegemoetkoming Leefloon onafhankelijk van integratietegemoetkoming Goed nieuws en een rechttrekking van wat krom was, vindt GRIP. 22 feb 2022 / Katrijn Ruts Inkomen België hinkt op twee benen België hinkt op twee benen Lies Vanpeperstraete klaagt in een open brief aan minister Karine Lalieux terecht de archaïsche regelgeving integratiegemoetkoming aan. 23 sep 2021 / Katrijn Ruts Werk Inkomen Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 10,75% tegen 2024 Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt met 10,75% tegen 2024 12 feb 2021 / Seline Somers Werk Inkomen Prijs van de liefde afgeschaft? Prijs van de liefde afgeschaft? 11 feb 2021 / Seline Somers Werk Inkomen Leeftijdsverlaging inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming Leeftijdsverlaging inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming 10 feb 2021 / Seline Somers Inkomen Word vrijwilliger in het Netwerk Inkomen Word vrijwilliger in het Netwerk Inkomen 05 mrt 2020 / Marie Aeles Standpuntnota Menswaardig inkomen Standpuntnota Menswaardig inkomen In 2018 schreef GRIP een standpuntnota over het recht op een menswaardig inkomen. Doel: beleidsmakers inzicht geven in de problemen en aanzetten tot actie. 25 jan 2019 / Katrijn Ruts Inkomen GRIP stelt voor: #inkomen GRIP stelt voor: #inkomen Personen met een handicap hebben recht op voldoende inkomen. Maar tal van drempels verhinderen dat. Het is hoog tijd om die weg te werken! GRIP's nieuwe publicatie wijst waar de pijnpunten zitten. 04 jun 2018 / Katrijn Ruts Inkomen Ondersteuning Ik betaal mijn ondersteuning zelf Ik betaal mijn ondersteuning zelf Anonieme persoonlijke tekst over door de mazen van het ondersteuningsnet vallen en de weerslag op het inkomen. 02 okt 2016 / Katrijn Ruts
Verberg submenu