Signalen van onderbescherming: prijs van de liefde
Gelijke kansen onder druk …. alarmerende mails over de prijs van de liefde.
Veel rechten van personen met een handicap zijn nog onvoldoende beschermd. We krijgen dan ook regelmatig vragen van mensen die daardoor in moeilijkheden geraken.
Ook al zijn dit individuele vragen, het gaat niet over uitzonderlijke situaties. Er zijn heel wat mensen in dezelfde situatie die op dezelfde problemen stoten. Daarom zijn het signalen dat er structurele veranderingen moeten komen. De bevoegde ministers zijn aan zet om dit te bewerkstelligen.
Prijs van de liefde
Een van die problemen op vlak van rechtsbescherming is de prijs van de liefde. Daarover krijgen we geregeld mails of telefoons. Zoals de mail hieronder, van een moeder over haar dochter. Zij blijven graag anoniem.
Beste,
Mijn dochter heeft een chronische ziekte. Ze is hierdoor gestopt met haar studies en kan momenteel niet gaan werken. Ze krijgt een beperkte tegemoetkoming. Ze wil wel verder in haar leven en verkent om op eigen benen te gaan staan.
Zodra ze echter gaat samenwonen, valt haar inkomensvervangende tegemoetkoming volledig weg. Haar integratietegemoetkoming van rond de 120 euro per maand zou ze wel behouden. Maar die is bedoeld voor extra kosten die ze heeft als gevolg van de chronische ziekte / handicap.
De mutualiteit heeft dit berekend op basis van haar vriend zijn jaarlijks bruto inkomen. Wij kunnen dit bijna niet geloven. Kan dit zomaar? Heeft ze dan geen rechten meer en wordt ze volledig afhankelijk van anderen? Dit lijkt me allesbehalve rechtvaardig!
Alleen wonen kan ze niet gezien haar zorgafhankelijkheid. Door haar chronische ziekte zijn reeds heel wat toekomstplannen totaal onzeker geworden, nu valt ook dit in duigen, wat heel hard aankomt.
Wat is jullie mening? Hebben jullie een oplossing voor deze situatie?
Wat vindt GRIP?
Wij noemen dit probleem de prijs van de liefde. Het is een van de aandachtspunten van GRIP in onze werking rond het thema menswaardig inkomen.
We vinden dat je tegemoetkoming onafhankelijk moet zijn van je woonsituatie, zodat je niet afhankelijk wordt van de persoon met wie je samenwoont en voldoende inkomen hebt om menswaardig van te leven. De prijs van de liefde houdt ongelijke kansen op relatie en gezinsvorming met behoud van persoonlijke autonomie in stand. En dat kan niet.
Dit is een lacune in ons systeem van sociale bescherming die ook door armoedeorganisaties al lang wordt aangekaart. De prijs van de liefde is ook een probleem voor wie van een ander soort uitkering leeft.
Dit structureel probleem kan worden aangepakt door de federale regering. Voor het vrijwaren van de inkomensvervangende tegemoetkoming ligt de bevoegdheid bij minister Karine Lalieux (PS). GRIP verwacht de nodige steun van de collega-ministers en alle politieke partijen in de federale regering om de onderbescherming op te heffen. Het is een kwestie van politieke prioriteiten. Ons land is rijk genoeg.
Filmpje
We illustreerden de prijs van de liefde een aantal jaren geleden al in een kort animatiefilmpje over de drempels voor voldoende inkomen. Het filmpje vormde de kern van een sensibilisatiecampagne daaromtrent. Jammer genoeg nog steeds actueel...