GRIP lanceert mini-docu ‘SAMen inclusief onderwijs’

Onderwijs 4 meisjes met en zonder handicap die in de refter een selfie nemen

Dat inclusief onderwijs mogelijk is, verdient alle aandacht.

Op 21 maart is het de jaarlijkse Wereld Downsyndroomdag. GRIP wil jullie laten kennismaken met Sam Diependaele (13). Sam volgt inclusief onderwijs en inclusief dansles. Je kan haar verhaal volgen in de mini-docu ‘SAMen inclusief onderwijs’.

De influencers CEMI zijn zo onder de indruk van Sam dat ze haar verrasten met een bezoek. Dat kan je bekijken in het filmpje ‘SAMen dansen met CEMI’.

Sam volgt inclusief onderwijs

Sam is een vrolijke tiener die graag danst maar ook graag naar school gaat met haar vriendinnen. Sam heeft downsyndroom en heeft nood aan extra leerzorg. Dat belet haar niet om samen in de klas te zitten met leeftijdsgenoten op een gewone middelbare school. Kethana, een vriendin zonder een handicap, zegt in de docu  “Dankzij Sam heb ik betere cijfers en studeer ik meer."

Foto van de ouders van Sam

De ouders van Sam vinden inclusie een evidentie

Foto van de ouders van Sam

“Toen Sam geboren was, waren we niet voorbereid om een kind met een handicap op te voeden” zegt mama Aline De Zutter. “Maar voor ons was het snel duidelijk dat we Sam wilden laten opgroeien tussen kinderen van haar leeftijd die al dan niet een handicap hebben”. Sam ging dus als baby naar een inclusieve crèche waarna ze doorgroeide naar een gewone basisschool. En vanaf dit schooljaar gaat Sam naar het OLVC Zottegem Campus Centrum: een gewone middelbare school. 

Foto van een overleg tussen alle actoren

It takes a village to raise a child

Foto van een overleg tussen alle actoren

Dat is bij Sam niet anders. Het is niet alleen dankzij leerkrachten dat Sam inclusief onderwijs volgt maar het is een samenverhaal: leerling, ouders, leerkrachten, ondersteuners, directie, revalidatiecentrum. Wil dit zeggen dat Sam ieder moment van de les een ondersteuner heeft? Zeker niet. Via open communicatie en samenwerking gaat team Sam op zoek naar hoe ze haar kunnen laten floreren. En dat Sam floreert. 

Foto van de cameraman

GRIP volgde Sam op school en op de dansschool

Foto van de cameraman

GRIP wil erop wijzen dat inclusie in Vlaanderen kan slagen. GRIP nam  daarom reportagemaker Luk Dewulf onder de arm voor deze mini-docu over het inclusieverhaal van Sam. Luk volgde Sam thuis, in haar middelbare school en in haar dansschool. In de reportage is te zien hoe de school aan de slag gaat met Sam die een aangepast curriculum volgt.  

Foto van Sam met CEMI

Dansen met CEMI

Foto van Sam met CEMI

Sam volgt ook les in een inclusieve dansschool in Zottegem waar ze niet alleen dansjes aangeleerd krijgt, maar ook dansjes aanleert aan haar leeftijdsgenoten. In het filmpje SAMen dansen met CEMI zie je haar aan het werk. De influencers CEMI waren zodanig onder de indruk van haar kunnen dat ze erop stonden om haar te ontmoeten en samen te dansen. 

Benieuwd naar het filmpje en de mini-docu?

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Social media

De filmpjes zijn ook terug te vinden op onze socials:

Meer info over inclusief onderwijs

Inclusief onderwijs

Contact

Seline Somers | seline@gripvzw.be | 0499 34 94 80

Gerelateerde artikels

Verberg submenu