Toedienen van medische zorgen op school

Onderwijs Een flesje medicijnen met een naald van een spuit in

Wie mag er nu op school medische zorgen toedienen?

Sommige kinderen hebben nood aan medische zorgen tijdens de schooltijd. In principe zou de school hiervoor een bevoegd gezondheidszorgbeoefenaar moeten inschakelen, zoals bijvoorbeeld een verpleegkundige of een zorgkundige. Dit is geen evidentie, instanties willen of kunnen deze zorg niet aanbieden en ouders, grootouders, vrijwilligers, ... nemen de taak over .  

Wetsontwerp over de 'bekwame helper'

De federale regering keurde vrijdag 24 maart 2023 het wetsontwerp over de "bekwame helper" goed.

Een bekwame helper is iemand die zelf geen verpleegkundige is, maar die in het kader van zijn of haar beroep of een vrijwillige activiteit, een of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten.

Hij of zij zal een of meerdere welomlijnde verpleegkundige handelingen mogen en kunnen stellen. De behandelende arts of verpleegkundige moet altijd toestemming geven en bepaalt wat de bekwame helper precies mag doen.

Over welke handelingen gaat het?

Volgens de huidige wetgeving riskeren mensen die geen verpleegkundige zijn, maar toch verpleegkundige handelingen willen stellen, vervolgd te worden.

De wetgeving over de bekwame helper moet dat probleem oplossen. Onderwijspersoneel zal na een opleiding of via een algemene instructie bepaalde handelingen van medische aard mogen uitvoeren.

Een aantal onderwijsvoorbeelden

(1) Leon is 6 jaar en heeft ADHD. Om zich te kunnen concentreren tijdens de lessen wordt Rilatine voorgeschreven. Dit moet hij elke dag innemen. De kinderpsychiater schrijft voor dat dit bij voorkeur gebeurt om 8u15 en om 12u45. Een leerkracht - of iemand anders van het schoolpersoneel - kan optreden als bekwame helper. 

=> algemene instructie voor bekwame helper volstaat

(2) Asmae is 8 jaar en heeft diabetes type 1. Bij iedere maaltijd moet ze insuline toegediend krijgen. Hetzij via een insulinepen, hetzij via een insulinepomp. Ze kan dit zelf nog niet. De ouders vragen aan de leerkracht - of iemand anders van het schoolpersoneel – om de insuline toe te dienen bij het middageten en bij de tussendoortjes. Die kan optreden als bekwame helper. Het vermijdt de dagelijkse aanwezigheid van ouders of een verpleegkundige. Bovendien kunnen de ouders van Asmae nu met een gerust hart hun kind op schooluitstap laten gaan, zonder daarvoor zelf een dag vakantie op te nemen. 

=> opleiding voor bekwame helper noodzakelijk

(3) Marie is 11 jaar en heeft een maagsonde. Soms komt die los tijdens het spelen. Ze is zelf nog te klein om de sonde veilig goed te steken. Een leerkracht kan haar helpen en Marie kan blijven spelen.

=> opleiding voor bekwame helper noodzakelijk

(4) Eleana is 12 jaar en heeft een lichte motorische handicap. Ze moet op geregelde tijdstippen een inspuiting krijgen. Iemand van de school kan de inspuiting zetten. Zo kan Eleana gans de dag naar school. 

=> opleiding voor bekwame helper noodzakelijk

Wanneer in voege?

De regering hoopt dat de wetgeving vanaf september 2023 in voege zal zijn.

Gerelateerde artikels

Verberg submenu