Waarom blijft minister Weyts aanhouden om leerlingen die niet voldoen aan de ‘norm’ uit te sluiten?
Opnieuw worden er plaatsen bijgecreëerd in het buitengewoon onderwijs
De Vlaamse Regering gaat nogmaals 625 extra plaatsen creëren in het buitengewoon onderwijs. Niet alleen zullen scholen voor buitengewoon onderwijs kunnen uitbreiden, er komen ook nog extra scholen buitengewoon onderwijs.
Het aantal plaatsen in het buitengewoon onderwijs steeg de voorbije jaren van 47.000 naar 52.000 maar nog is er volgens minister Weyts een nijpend tekort aan buitengewoon onderwijs.
Aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs blijft stijgen
Hoe komt het dat in andere landen het aantal leerlingen dat gesegregeerd onderwijs volgt daalt en dat Vlaanderen hierin niet slaagt? Integendeel: het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs blijft stijgen.
Ideologie minister Weyts
Buitengewoon onderwijs uitbreiden en versterken sluit aan bij de ideologie van Minister van onderwijs Ben Weyts. Waarom worden deze investeringen niet gebruikt om het inclusief onderwijs toegankelijk te maken voor alle leerlingen met specifieke onderwijsnoden? Waarom blijft hij aanhouden om leerlingen die niet voldoen aan de ‘norm’ uit te sluiten?
Inclusief onderwijs voor alle leerlingen is een opdracht van de overheid
Het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, in 2009 geratificeerd door België en dus ook Vlaanderen, vraagt om te evolueren naar 1 inclusief onderwijssysteem. De overheid moet onderwijs zodanig uitbouwen dat inclusief onderwijs voor iedereen haalbaar is en een meerwaarde wordt.
Vlaanderen leert niet
Waarom kunnen andere landen dit wel en Vlaanderen niet? Blijkbaar is deze uitdaging voor onze overheid te zwaar en blijft men liever de mensenrechten van leerlingen met specifieke onderwijsnoden schenden.
Het Decreet Leersteun gaat op 1 september 2023 in voege maar zal de pijnpunten van het M-decreet niet oplossen. Minister Weyts probeert deze te verzachten door: "Voor heel wat leerlingen is het buitengewoon onderwijs de plaats waar ze de beste zorgen en het beste onderwijs krijgen." Dat is niet oplossen maar terug gaan in de tijd.
GRIP bereidt een dossier voor
GRIP bereidt een dossier voor om de schendingen van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap voor te leggen aan het VN-Comité.