Inclusieve ijsjes zijn de beste

Werk Inclusieve ijsjes zijn de beste

inclusief werk bij nieuw ijssalon Julietta

Elise en Thomas Peters openden Gelateria Julietta op de Steenweg in Mechelen. Ze schepten de eerste ijsjes op zaterdag 9 april. GRIP was er bij en kon vaststellen dat inclusieve ijsjes de beste zijn.

Want wat blijkt? Bij Julietta werken mensen met een handicap die daarvoor ook een volwaardig loon krijgen.

 

Het team van ijssalon Julietta. Ze staan achter de toonbank met ijsjes.

Een divers team

Het team van ijssalon Julietta. Ze staan achter de toonbank met ijsjes.

Thomas: “We hebben een fantastisch team kunnen samenstellen, waar ook mensen met een beperking deel van uitmaken. We dachten eerst aan mensen met Downsyndroom. Maar we wilden niemand uitsluiten en het team waarmee we startten is heel divers.”

Punt is dus dat in Julietta een aantal mensen aan de slag gaan die anders weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

 

 

Een betaalde job

Elise: “We zoeken voor ieder apart de taak die het beste bij hem/haar past, bijvoorbeeld fruit snijden, taarten bakken, opdienen, ... . We hopen dat ze bij ons de groeikansen krijgen die ze verdienen. We kozen er bewust voor om hen een eerlijk loon te geven, zoals we dit ook doen bij onze andere werknemers”.

Dat hier niet gekozen werd voor vrijwilligerswerk maar voor een betaalde job is toch wel bijzonder. Heel vaak gaat het bij horecazaken waar mensen met een handicap meedraaien immers niet om betaald werk. Maar vanuit GRIP vinden we dat bij inclusief werk ook een loon naar werk hoort.

Elise: “Bijna al onze werknemers krijgen een loon, zoals dat volgens onze visie en idealen hoort. Enkelen werken via een vrijwilligerscontract omdat we hen niet overtuigd kregen van het feit dat je je uitkeringen niet verliest wanneer je ergens een paar uren per week werkt. Of omdat ze vinden dat een vast contract hen te veel stress geeft.  Deze mensen voelen zichzelf beter bij een vrijwilligerscontract. Dat vinden we best jammer, maar we vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen een job en zingeving te geven. We hebben de keuze dan ook aan hen en hun familie gelaten.  We hopen hen na een tijdje toch te kunnen overtuigen om over te stappen naar een vast contract.”

Meer info over de  combinatie tussen uitkeringen en loon uit werk vind je in het GRIP artikel: Werken moet lonen ook voor mensen met een handicap.

 

Met een beetje hulp van GRIP en GTB

In december ontvingen we Thomas voor een gesprek op GRIP, samen met zijn ouders Erik en Wen die naast het ijssalon restaurant Julia uitbaten. We verkenden de mogelijkheden van betaald werk voor mensen met een handicap. En we brachten hen in contact met GTB, het Gespecialiseerd Team Bemiddeling.

Eva Peeters is de arbeidsbemiddelaar van GTB die Julietta nu begeleidt: “Hier zien we dat diversiteit en samenwerking een krachtig verhaal zijn, het bieden van kansen aan werkzoekenden is een verrijking voor zowel werkgever en werknemer! Vanaf juli start het Individueel maatwerk, en dan hopen we op nog meer mooie samenwerkingen met GTB en werkgevers.”

 

Clara houdt haar hondje vast

Clara: zo hoort het

Clara houdt haar hondje vast

Clara Dolfyn vertelt ons dat ze opstart met drie namiddagen per week.

Clara: “Voor mij is het belangrijk dat het niet te druk is. Ik heb wat tijd nodig om iets nieuws te leren. Men moet de tijd nemen om het mij uit te leggen.” Dat ze hier voor het eerst een betaalde job aangeboden krijgt, vindt zij belangrijk. “Zo hoort het. Het is eerlijk dat ik betaald word om te werken”.

 

 

 

Jarissa legt het uit met een handgebaar

Jarissa: openheid om te luisteren naar de eigen noden

Jarissa legt het uit met een handgebaar

Jarissa Jimenez Guizado maakt een nieuwe start na 9 jaar.

Jarissa: “De vele prikkels maken een job moeilijk voor mij. Ik heb een paar maal een job gehad waar ik na een paar weken uitviel. Ik kon het niet lang uithouden. Voor mij is het belangrijk dat er ruimte en openheid is om te luisteren naar de eigen noden. Ik hoop hier geen pieken en dalen te hebben, maar dat ik gewoon meer stabiel kan werken”.

 

 

Kijk ook naar de reportage van GRIP

Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten.

Gerelateerde artikels

Verberg submenu