Grondwettelijk Hof verwerpt beroep tegen PVF-decreet
In 2015 stapte vzw Iedereen BeZORGd naar het Grondwettelijk Hof. De oudervereniging vroeg de gedeeltelijke vernietiging van het decreet persoonsvolgende financiering. Het Hof sprak zich hier gisteren over uit.
Het Hof besliste om het beroep niet te weerhouden.
Lees het arrest van het Grondwettelijk Hof over het decreet persoonsvolgende financiering.
GRIP steunde het verzoekschrift van Iedereen BeZORGd met een eigen juridische memorie. Ook wij hadden van aan het begin fundamentele bedenkingen
bij het decreet PVF.
Volgens GRIP is het decreet persoonsvolgende financiering een stap achteruit ten opzichte van de vorige regelgeving, namelijk PAB en PGB. Dit decreet is niet de weg naar een vlotte toegang tot ondersteuning, het verwacht nog meer inspanningen van het sociale netwerk van personen met een handicap en die zullen afhankelijk blijven van voorzieningen.
- Een groot aantal mensen zal zonder ondersteuning blijven,
- een aantal mensen zal het met een basisondersteuningsbudget moeten doen terwijl dat hen niet het antwoord op hun vragen kan geven,
- de reguliere welzijnsdiensten en diensten rechtstreekse toegankelijke hulp kunnen geen antwoord geven op veel ondersteuningsvragen voor leven in de samenleving,
- de wachtlijst blijft bestaan en er komen twee onzichtbare wachtlijsten bij
- en de drempel naar een cash budget op maat waarmee mensen wel de nodige ondersteuning zelf kunnen organiseren, wordt onoverkomelijk hoog.
Uitvoeringsbesluiten worden nu cruciaal
We willen een kanttekening plaatsen bij de stelling van minister Vandeurzen dat niets de regering in de weg ligt om het decreet uit te voeren. Uiteraard zal men het decreet uitvoeren. Maar de regering moet er wel voor zorgen dat de uitvoeringsbesluiten in orde zijn met het standstill principe.
Dat betekent dat de regering niet in de uitvoering alsnog de sociale bescherming van personen met een handicap aanzienlijk mag terugschroeven. Een individu dat zo’n achteruitgang ervaart kan hiervoor naar de bevoegde rechter stappen, die de uitvoeringsbesluiten aan het standstill beginsel kan toetsen.
Het is dus niet omdat het Grondwettelijk Hof het beroep tegen het decreet PVF verworpen heeft, dat de regering het decreet zomaar kan uitvoeren hoe ze wil.