Persbericht GRIP over procedure Grondwettelijk Hof PVF
GRIP steunt procedure bij Grondwettelijk Hof tegen decreet persoonsvolgende financiering. 'Vlaamse overheid moet verantwoordelijkheid opnemen tegenover personen met een handicap'
Het decreet persoonsvolgende financiering moet volgens de Vlaamse regering het ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap hervormen. Vzw Iedereen beZORGd stapte echter een maand geleden naar het Grondwettelijk Hof om dit decreet aan te vechten. Volgens de vzw is het decreet strijdig met onze grondwet.
Burgerrechtenorganisatie GRIP treedt vandaag dit verzoek bij en dient een juridisch dossier met bijkomende opmerkingen in bij het Grondwettelijk Hof.
'Met het nieuwe decreet trekt de Vlaamse overheid zich terug. Het recht op ondersteuning wordt afgekalfd, de term 'inclusie' misbruikt. Het is noodzakelijk dat het Grondwettelijk Hof de toets doet in hoeverre de sociale grondrechten van personen met een handicap erop achteruit gaan met dit decreet'.
Recht op ondersteuning onder druk
Katrijn Ruts, woordvoerster van GRIP: 'Personen met een handicap hebben recht om menswaardig te leven en om volwaardig te participeren in de samenleving. Ze hebben ook recht op de ondersteuning die ze hiervoor nodig hebben. Maar het decreet persoonsvolgende financiering vernauwt die rechten. Het beperkt de groep mensen die aanspraak kunnen maken op financiering van hun ondersteuningskosten.
De overheid voorziet pas financiering voor je ondersteuning als je niet op je familie, buren en vrienden of op reguliere diensten beroep kan doen. Voorheen had je recht op ondersteuning op basis van je ondersteuningsnood en los van de mogelijkheden van je netwerk en de beschikbaarheid van reguliere diensten. Personen met een handicap worden dus nu teruggeworpen op zichzelf, hun naasten en de algemene voorzieningen. Daarbij komt dat familie en vrienden doorgaans al veel doen en dat reguliere diensten niet op maat werken.'
Vzw Iedereen beZORGd terecht bezorgd
'Wij begrijpen de bezorgdheden van iedereen beZORGd vzw zeer goed. Net als GRIP zien zij de wachtlijsten met lede ogen aan. De Vlaamse overheid blijkt nog steeds niet in staat een minimum aan perspectief te bieden aan personen met een handicap. Ze heeft niet eens meer de ambitie om de wachtlijsten weg te werken. De overheid maakt er zich van af door te stellen dat ze niet alles kan betalen en schuift haar verantwoordelijkheid door naar de Vlaamse burgers onder de noemer 'vermaatschappelijking van de zorg'. Ze verwacht dat alle burgers op vrijwillige basis ondersteuning opnemen voor hun familie, vriend, kennis, buur of collega met een handicap en een structurele, langdurige ondersteuningsnood.
Al eerder protest
Het decreet persoonsvolgende financiering werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement helemaal aan het eind van de vorige legislatuur. De reacties uit het middenveld waren gemengd; er kwam duidelijk protest vanuit (organisaties van) personen met een handicap en hun ouders. Ook vanuit de eigen politieke meerderheid waren er bezwaren. Het decreet werd echter toch gestemd en de nieuwe regering gaat het nu uitvoeren, ook al maakt ze het nodige budget niet vrij.
Vlaanderen kan beter doen
Een echt maatschappelijk debat over dit thema ontbreekt in Vlaanderen. GRIP wil zo'n debat aanwakkeren. Onze belastingsdruk is hoog in vergelijking met andere landen. Toch kunnen we de sociale grondrechten van personen met een handicap niet garanderen.
De stap naar het Grondwettelijk Hof
Een procedure voor het Grondwettelijk Hof bijtreden, is geen kleine stap. Ruts: 'Net als vzw Iedereen beZORGd zijn we niet over 1 nacht ijs gegaan. We volgden dit decreet vanaf de eerste versies. We brachten onze bedenkingen over via officiële overlegorganen, publieke actie en spraken in de parlementaire hoorzitting over het decreet.. Dat mocht allemaal niet baten.
Wij blijven stellen dat de fundamentele rechten van personen met een handicap erop achteruit gaan met dit decreet. Wij grijpen de kans die het verzoekschrift van Iedereen beZORGd ons biedt om onze stelling dat dit decreet ongrondwettig is, kracht bij te zetten. Het is goed dat het Grondwettelijk Hof zich hierover zal uitspreken. Als het Grondwettelijk Hof Iedereen beZORGd gelijk geeft, moet het decreet worden herbekeken. 'We moeten niet wachten op de uitvoeringsbesluiten. Die zullen de zaak niet rechttrekken. Een huis bouw je niet op wankele fundamenten', besluit Ruts.
Meer informatie
- Contactpersoon: Katrijn Ruts, katrijn@gripvzw.be; 0499/ 62.27.39
- Advocaat: Mr. Elke Cloots, elke.cloots@demospubliclaw.be; 0478/33.13.91.
Wie is GRIP?
- GRIP staat voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap. Het staat ook voor 'grip hebben op het eigen leven'.
- GRIP is een burgerrechtenorganisatie van personen met een handicap.
- GRIP streeft naar gelijke rechten en gelijke kansen voor personen met een handicap.
- GRIP vertegenwoordigt geen bepaalde groep personen met een handicap, maar verdedigt wel de mensenrechten van personen met een handicap.
- GRIP spreekt vanuit expertise, ervaringen en een visie op inclusie.
- GRIP tracht het beleid te beïnvloeden en de samenleving te sensibiliseren.
- Met de memorie die GRIP indient willen we in de eerste plaats het recht op ondersteuning verdedigen.
Voorzitter GRIP: Leon Verelst, leon.marjan@belgacom.net; 0476/41 66 06