Persbericht: Inclusieve tewerkstelling in Vlaanderen
Op 3 december, de Internationale Dag van Personen met een Handicap, wil GRIP de aandacht vestigen op het recht op werk voor personen met een handicap. Alle cijfers wijzen op een blijvende ondermaatse tewerkstellingsgraad voor mensen met een handicap. Als Vlaanderen voor inclusie gaat, zitten we hier met een probleem!
Op deze dag wil GRIP wijzen op de rechten voor personen met een handicap, meer specifiek op recht op écht werk. Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) is een mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap die streeft naar gelijke rechten en kansen en opkomt voor een inclusieve samenleving.
De afstand tot de arbeidsmarkt is voor personen met een handicap nog steeds te groot. In 2017 bedroeg de werkzaamheidsgraad voor personen met een handicap tussen de 20 en de 64 jaar in Vlaanderen 43,3 %[1]. Dit staat in schril contrast met de werkzaamheidsgraad van 73 % voor alle personen tussen de 20 en de 64 jaar[2].
Personen met een handicap ondervinden vele drempels om tot echt werk te komen. GRIP merkt dat er nog steeds onvoldoende maatregelen genomen worden door de overheid om deze weg te werken. Sommige technologieën worden onvoldoende terugbetaald of hernieuwd om een kans te maken op de reguliere arbeidsmarkt. Ook is de regelgeving onvoldoende flexibel om bijvoorbeeld deeltijds te werken en een uitkering te ontvangen.
‘Nochtans verschijnt er meer en meer in de media dat er koffiebars, eethuisjes, winkels, … gerund worden door mensen met een handicap.’, zegt Marleen Billen van GRIP. Deze organisaties worden naar voor geschoven als inspirerend voorbeelden van inclusieve tewerkstelling voor personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maar als we deze projecten van dichterbij bekijken dan merken we dat er geen verschil is met een dagbesteding. Dit wil zeggen dat ze geen loon krijgen en dat de personen met een handicap moeten betalen voor hun begeleiding. Dit is dus geen inclusieve tewerkstelling zoals bedoeld in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. ‘Alleen met een volwaardige tewerkstelling voor iedereen zetten we stappen richting een inclusieve maatschappij’ zegt Billen.
[1] Werkzaamheidsgraad van personen met hinder door handicap, aandoening of ziekte (20-64 jaar) (Vlaams Gewest, 2017) Bron: Statbel - EAK (Bewerking Steunpunt Werk)
[2] https://www.steunpuntwerk.be/vlaanderen-binnen-europa
Contact
Seline Somers 0499 34 94 80 seline@gripvzw.be
Meer info
- Hoe mensen met een handicap kijken naar echt werk kunt u lezen op de longread die hier u terugvindt.
- Opiniestuk Patrick Vandelanotte, coördinator GRIP, over Maud werkt in UZ Antwerpen.
- Opiniestuk Patrick Vandelanotte, coördinator GRIP, over Tytgat Chocolat.