PVF: 10 bezorgdheden en aanbevelingen
Vanuit de actiegroep RIP PAB PGB protesteren GRIP, HAZO, NEMA en Ouders voor Inclusie tegen het decreet PVF. Ons nieuw beleidsdossier moet de politici duidelijk maken waarom ze het decreet beter niet op de valreep stemmen.
De actiegroep RIP PAB PGB lanceerde in december 2013 een website met de belangrijkste bekommernissen.
RIP ondersteuning & keuzevrijheid
Op 24 februari 2014 stapten we in een symbolische rouwstoet langs de partijbureaus van de Vlaamse meerderheidspartijen: sp.a, CD&V en N-VA. We gaven een urne af met een tekst voor politici die argumenteert waarom we het decreet een achteruitgang vinden. (lees het persbericht bij de start van de actie; lees het persbericht na afloop van de actie)
Beleidsdossier voor politici
De tekst werd ondertussen verder uitgewerkt tot een beleidsdossier. In 10 punten maken we duidelijk waarom politici dit decreet best niet goedkeuren in de laatste weken van de legislatuur. We roepen dan ook iedereen op om het aan het begin van de volgende legislatuur nog eens rustig te bekijken.
De bal in het kamp van het parlement
Binnenkort vat de bespreking aan in de commissie welzijn van het Vlaams Parlement. Waarschijnlijk zullen verschillende politieke partijen amendementen indienen. Dat zijn voorstellen om de tekst van het decreet nog te veranderen. We verwachten geen grote wijzigingen. Nadat het decreet is bekeken in de commissie, stemt de plenaire vergadering van het parlement (alle parlementsleden samen) over het decreet.
Meerjarenanalyse
Parlementsleden Vera Van der Borght en Mieke Vogels van oppositiepartijen Open VLD en Groen stelden dat een bespreking geen zin heeft als niet eerst de nieuwe meerjarenanalyse van het VAPH wordt toegelicht. De analyse zou het beleid van de toekomstige regering moeten odnerbouwen met cijfers. Het vertrekt van het decreet PVF dat nog niet is goedgekeurd. Het document zit nog tot eind maart in de adviesfase. De leden van de adviesorganen, waaronder ook personen met een handicap, moeten documenten in adviesfase intern houden. Toch heeft het VAPH op 10 maart de meerjarenanalyse al aan de pers getoond.
Dit kan voor GRIP absoluut niet. Bovendien hebben we zeer onze twijfels over de hypotheses en cijfers in het document. We zullen hierover nog een reactie plaatsen op onze website.
Meer informatie:
Lees het beleidsdossier:
Decreet PVF : 10 bezorgdheden en aanbevelingen in pdf-versie
Decreet PVF : 10 bezorgdheden en aanbevelingen in word-versie