Recht op wonen in 't kort
Wat is het recht op wonen? Hoe is het gesteld in ons land? Hoe kan het beter? Lees erover in onze korte tekst in eenvoudigere taal!
© Bron van het pictogram 'huis': www.sclera.be
GRIP schreef een tekst over Wonen. Er staat in hoe onze politici het recht op wonen kunnen waarmaken. Je vindt de tekst op de website van GRIP. Hij heet: “Standpuntnota Een inclusief woonbeleid voor het recht op een betaalbare en geschikte woonst voor iedereen”.
De tekst is lang: 38 pagina’s. Er staan ook heel wat moeilijkere woorden in.
Niet iedereen heeft zin om dat te lezen. Daarom hebben we een kortere tekst gemaakt in eenvoudigere taal.
Je leest ze ook hieronder. Als je ze leest, kan je meer te weten komen over:
- wat het recht op wonen is
- hoe het gesteld is met dat recht in ons land
- hoe het volgens GRIP beter kan
1. Wat is het recht op wonen?
Iedere mens moet een eigen thuis kunnen hebben. Een plek waar je graag woont. Een huis of appartement dat goed is voor jou. Een woonst die past bij wat je nodig hebt. Een woning waar je je veilig voelt. Je mag er blijven wonen zolang je het zelf wil. Dat is het recht op wonen.
Je mag ook kiezen waar je woont. En met wie je wil samenwonen. Of misschien wil je wel alleen wonen? Ook dat moet kunnen.
2. Hoe is het gesteld met dat recht in ons land?
In ons land is het niet gemakkelijk om een goed huis te vinden. Vaak is het te duur voor jou. Veel goedkopere appartementen zijn slecht geïsoleerd. Dan moet je veel verwarming betalen. Als je een rolstoel gebruikt is het nog moeilijker om een passend huis te vinden.
Er moet nog veel veranderen. GRIP ziet hoe dat kan. In deze tekst staan veel ideeën om het recht op wonen sterker te maken.
3. Hoe kan het volgens GRIP beter?
√ Door meer betaalbare en toegankelijke woningen te maken:
► Een sociale woning is een woning waarbij je minder huur betaalt. De prijs om een sociale woning te huren hangt af van je inkomen. Als je wat minder verdient, betaal je wat minder en als je wat meer verdient betaal je wat meer.. Er moeten veel meer sociale woningen bijkomen. Slechte sociale woningen moeten worden in orde gebracht door de verhuurders.
► Er moeten veel meer toegankelijke woningen bij komen. Nieuwe sociale appartementen zouden allemaal of zoveel mogelijk aangepast moeten worden gebouwd.
► Als je woning moet worden aangepast aan je handicap, dan moet je dat voor een stuk zelf betalen. GRIP vindt dat dat niet klopt. Je kan er toch niets aan doen dat je een handicap hebt?
► De huurprijzen van de gewone appartementen (dus geen sociale woningen) zijn veel te hoog voor veel mensen. Maar je hebt geen keus omdat de wachtlijsten voor sociale appartementen heel lang zijn. GRIP vindt dat de overheid een stuk van de huurprijs moet betalen. Dit heet ‘huurpremie’ of ‘huursubsidie’. Veel mensen kunnen die momenteel niet krijgen.
√ Door inclusie te beschermen:
► Mensen met een handicap wonen soms in een voorziening omdat ze er ondersteuning krijgen. Als de voorziening de persoon geen ondersteuning meer wil geven moet hij of zij verhuizen. Of als de persoon zelf geen ondersteuning meer wil van de voorziening, moet hij of zij verhuizen. Hun recht op wonen is niet beschermd. Het is niet zo gemakkelijk om dan een andere woonst te vinden.
Dat moet veranderen. Iedere persoon met een handicap moet voldoende ondersteuning krijgen. Je moet daarvoor niet verplicht worden om ergens te wonen. Omgekeerd, om ergens te gaan wonen mag je niet verplicht worden om een bepaalde ondersteuning te aanvaarden. GRIP vraagt dat de ministers van Wonen en Welzijn rond de tafel gaan zitten om deze rechten te beschermen.
► Er zijn steeds meer projecten voor cohousing. Je hebt dan eigen woonruimte en je deelt ook woonruimte met anderen. Het geeft meer mogelijkheden om zelfstandig te wonen maar toch dichtbij andere mensen. De mensen die dit organiseren moeten van echte inclusie uitgaan. Ze moeten oppassen dat ze geen integratie of segregatie (apartheid) organiseren, maar wel inclusie echt toepassen.
√ Door discriminatie tegen te gaan:
► Sommige personen met een handicap worden gediscrimineerd (benadeeld) als ze een huis zoeken om te huren. Discriminatie betekent dat de eigenaar je zonder goede reden uitsluit. De eigenaar wil soms geen huurder met een handicap. Of wil geen huurder die van een uitkering leeft. GRIP stelt praktijktesten voor. Daarmee wordt de discriminatie opgespoord. De eigenaar wordt opgebeld door iemand die zogezegd interesse heeft om het appartement te huren. Hij zegt duidelijk dat hij een handicap heeft. Daarna belt iemand die geen handicap heeft. Als de eigenaar bij de eerste zegt dat het appartement al verhuurd is, en bij de tweede zegt dat het nog niet verhuurd is, dan is het discriminatie.
► Om een sociale woning te kunnen krijgen, moet je nu aan de regel van lokale binding voldoen. Lokale binding betekent dat je een aantal jaar in de gemeente gewoond moet hebben, om er een sociale woning te krijgen. Dit maakt het nog moeilijker voor veel mensen om een betaalbare woning te vinden. GRIP vindt dat die regel moet worden afgeschaft.
► Als je een huis kan kopen moet je vaak een hogere schuldsaldoverzekering betalen, door je handicap. Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering: als je dood gaat dan betaalt de verzekering je lening aan de bank. GRIP vindt dat dat moet veranderen.
► Ook de prijs van de liefde moet worden afgeschaft. De prijs van de liefde betekent dat je tegemoetkoming vermindert als je gaat samenwonen. Dan word je afhankelijk van de ander. GRIP vindt dat je je eigen tegemoetkoming moet kunnen houden. Ook al woon je samen met iemand.
! Oproep:
Het recht op wonen is belangrijk voor iedereen. Het moet nog veel beter worden beschermd. GRIP roept onze politici op om de woonproblemen op te lossen. Er moet aandacht zijn voor personen met een handicap.
Vind jij het recht op wonen ook belangrijk? Ben je akkoord met GRIP en wil je meewerken? Schrijf een mailtje naar info@gripvzw.be of een brief naar GRIP vzw, Vooruitgangsstraat 323, 1030 Brussel.