Minister Ben Weyts maakt zijn ambitie voor het Vlaams onderwijs bekend
Beleidsnota 2019 – 2024 onderwijs
Op 8 november 2019 diende Minister Ben Weyts, minister van Onderwijs, bij het Vlaams Parlement zijn beleidsnota 2019-2024 in. In deze beleidsnota geeft de minister zijn ambitie weer die hij wenst te realiseren tijdens zijn regeerperiode: ‘een sterk, ambitieus en kwaliteitsvol onderwijs’.
5 krachtlijnen
Minister Weyts heeft zijn ambitie vertaald in 5 krachtlijnen:
- verhogen onderwijskwaliteit
- het lerarentekort tegengaan door onder andere opwaardering lerarenberoep
- het voorzien in goede begeleiding
- het aanpakken van capaciteitstekort
- effectiever maken van investeringen in hoger onderwijs door gemiddelde studieduur terug te dringen
Deze krachtlijnen klinken bemoedigend en hoopvol voor het inclusief onderwijs. De volledige beleidsnota kunt u hier lezen.
‘Inclusief onderwijs is een recht’
Minister Ben Weyts heeft de laatste weken duidelijk gemaakt dat de regering achter inclusie staat en dat er geen stap terug is. Meer zelf: de minister erkent het recht op inclusief onderwijs (lees ook het artikel: 'Inclusie blijft wel ons uitgangspunt. Het is een recht en geen gunst.' zegt Minister Weyts).
GRIP is tevreden met deze visie en vraagt aan de minister om werk te maken van een stappenplan naar een inclusief onderwijssysteem zoals beschreven in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.
Visie GRIP op beleidsnota
In de beleidsnota staan heel wat hefbomen om het inclusief onderwijs binnen Vlaanderen te laten groeien en te optimaliseren. Dit neemt niet weg dat de leden van het netwerk onderwijs binnen GRIP bij een aantal passages hun bedenkingen hebben. Er is een openheid bij kabinet Onderwijs en Vorming merkbaar om via overleg deze bedenkingen mee te geven en te zoeken naar oplossingen die voor alle actoren aanvaardbaar zijn. GRIP blijft dan ook de totstandkoming en de inhoud van het nieuw begeleidingsdecreet nauwgezet opvolgen.
Lees ook:
-
De Vlaamse regering blijft zich inzetten voor inclusief onderwijs
-
‘Een nieuw begeleidingsdecreet! Welke redelijke aanpassingen aan het M-decreet?’
-
'Inclusie blijft wel ons uitgangspunt. Het is een recht en geen gunst.' zegt Minister Weyts
-
Onderzoek bevestigt de uitspraak van de minister: ‘Inclusie is een recht, geen gunst’