Met persoonsvolgende budgetten kan je niet zomaar spelen
GRIP vraagt de Vlaamse Regering om verduidelijking inzake hun plannen om de toegekende persoonsvolgende budgetten (PVB's) van mensen op de wachtlijst zomaar aan te passen aan de nieuw ingevoerde budgetcategorieën.
Actualisatie van persoonsvolgende budgetten
Op 23 december 2020 publiceerde de Vlaamse Regering een besluit tot het wijzigen van een aantal eerdere besluiten over de ondersteuning van personen met een handicap. Drie van deze veranderingen kregen ook in de media de nodige aandacht:
- Het verdwijnen van het Basisondersteuningsbudget (BOB), waarover de Raad van State een vernietigend advies gaf;
- De begrenzing van het budgetverlies binnen Correctiefase II tot maximaal 15 procent;
- De besparingen op de beheerskosten van 11,94 naar 10,35 procent.
Een vierde verandering raakte echter ondergesneeuwd: de actualisering van de persoonsvolgende budgetten van personen die op de wachtlijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) staan en hun toekenning vóór maart 2020 kregen, vóór de officiële invoering van de nieuwe methode budgetbepaling.
Wat is het probleem?
Sinds maart vorig jaar wordt een nieuw meetinstrument gebruikt om te bepalen hoe groot iemands ondersteuningsnood is en welk persoonsvolgend budget daartegenover staat. Eigenlijk gaat het om een verfijning van het bestaande systeem: er zijn nu 24 budgetcategorieën in plaats van 12. Op zich is dat een vooruitgang, want zo krijgen mensen een bedrag toegekend dat veel gerichter op hun noden is afgestemd.
Het probleem is dat het nieuwe systeem ook geldt voor mensen aan wie vóór 17 maart 2020 al een budget is toegekend, maar die nog op de wachtlijst staan om het daadwerkelijk uitbetaald te krijgen. Uit de gegevens die we op dit moment hebben, blijkt dat velen onder hen daardoor minder geld zullen krijgen dan hun is beloofd. En dat terwijl zelfs mensen die nog onder het oude systeem vallen vandaag vaak een budget krijgen dat niet toereikend is, waardoor ze voor hun ondersteuning noodgedwongen een beroep moeten doen op familieleden en vrijwilligers.
GRIP vraagt transparantie
Na verschillende pogingen om rechtstreeks in dialoog te gaan met het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) én na het lezen van de weinigzeggende antwoorden op een aantal vragen over dit thema tijdens de Commissie Welzijn op 9 februari, besloot GRIP naar buiten te treden met het dossier, in de hoop zo sneller een helder beeld te kunnen vormen van de impact van de actualisering.
Lees het artikel ''Personen met een handicap worden als levende zonnepanelen behandeld'' op Knack.be.
De vragen die leven:
- Over hoeveel mensen gaat het die momenteel op de wachtlijst staan en nog werden ingeschaald volgens de oude methode budgetbepaling?
- Hoe groot zijn de financiële gevolgen? Hoeveel mensen gaan er op achteruit? Gaan er ook mensen effectief op vooruit?
- Garandeert de Vlaamse overheid dat mensen met hun geactualiseerde budget in staat zullen zijn om de nodige ondersteuning te betalen?
- Worden door deze maatregel rechten geschonden van personen met een handicap? Kunnen mensen in beroep gaan tegen deze eenzijdige, administratieve beslissing?
Uitkijkend naar transparante antwoorden!