Raad van State: "budgetverminderingen door actualisering zijn ongrondwettig"
GRIP vocht dit samen met burgers met een handicap aan. Lees onze reactie in dit persbericht!
PERSBERICHT 8 januari 2024. Raad van State draait de actualisering terug: “Budgetverminderingen ongrondwettig”
De vzw Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) heeft van de Raad van State gelijk gekregen in de zaak tegen de actualisering van persoonsvolgende budgetten. De maatregel uit 2021 verminderde het budget voor ondersteuning van duizenden personen met een handicap. Mensenrechtenorganisatie GRIP stapte samen met een aantal burgers met een handicap naar de Raad van State. Die oordeelde na grondig onderzoek dat de maatregel ongrondwettelijk is.
Advocate Lies Michielsen: “We hebben het arrest deze namiddag ontvangen en zijn er zeer tevreden mee. De Raad van State vernietigt de aangevochten artikelen van het Mozaïekbesluit 5. De Vlaamse regering moet iedereen die zijn of haar persoonsvolgend budget verminderd zag, het oorspronkelijk toegewezen budget geven, met terugwerkende kracht.”
Luc Demarez, voorzitter van GRIP vzw, noemt het arrest een enorme opsteker voor mensen met een handicap. “Van duizenden mensen werd het budget onterecht verminderd. Het gaat zowel over mensen die hun budget al kregen als over mensen die nog op de wachtlijst staan. Wanneer ze hun budget kregen, was dit een verminderd budget. Dat kan niet. Tekort aan investeringen los je niet op door rechten af te kalven.”
Als klap op de vuurpijl bleek de actualisering zelfs een besparingsoperatie te zijn. Luc Demarez: “In totaal heeft de Vlaamse regering al 11,5 miljoen euro bespaard door de actualisering. Dat terwijl mensen met een handicap na jarenlang op de wachtlijst een verminderd budget kregen. Dat is wraakroepend. Op mensenrechten bespaar je niet. De regering moet rechten waarmaken en niet afbreken.”
De regering zal nu de middelen moeten vrijmaken om de verminderingen recht te zetten. Demarez: “We vinden het belangrijk dat dit binnen de schoot van de regering gebeurt. We zouden het betreuren als men hiervoor middelen wegneemt van andere welzijnssectoren waar ook hoge noden zijn. Dit is een ongrondwettelijk besluit van de hele Vlaamse regering. Men zoekt de middelen dan ook best binnen de globale Vlaamse begroting. Dat kan perfect.”
Contact:
Lies Michielsen (advocate PROGRESS Lawyers Network): lies.michielsen@progresslaw.net
Katrijn Ruts (stafmedewerker GRIP): katrijn@gripvzw.be