Persbericht: “Regering moet arrest Raad van State correct uitvoeren”
"Mensen dwingen om alsnog zelf te bewijzen dat ze er recht op hebben, zou ongehoord zijn"
Een bewogen week na het arrest van de Raad van State die de "actualisering" vernietigde wegens ongrondwettelijk
Al de hele week en sinds het arrest van de Raad van State volgen mensen met een handicap die getroffen zijn door de "actualisering" van hun persoonsvolgend budget het nieuws. Wat komt er nu concreet op hen af? Hoe gaat de regering dit oplossen? Ook GRIP volgt de nieuwsberichten en de uitspraken van minister Crevits (CD&V) en leden van haar coalitiepartners N-VA en Open VLD op de voet. Naar aanleiding van de besprekingen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement woensdag 10 januari en de nakende bespreking op de Ministerraad vrijdag 12 januari stuurde GRIP een persbericht uit.
Persbericht GRIP: “Vlaamse regering moet arrest Raad van State correct uitvoeren”
Afgelopen maandag vernietigde de Raad van State de actualisering van persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap. Deze voormiddag bespreekt de Vlaamse regering hoe ze dat arrest gaan uitvoeren. “We vrezen dat de regering de mensen alsnog zal dwingen om te bewijzen dat ze recht hebben op het geld. Dat zou indruisen tegen het arrest”, stelt Luc Demarez van GRIP, de mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap die de budgetverminderingen aanvocht.
Afgelopen woensdag debatteerde het Vlaams Parlement over hoe de regering de situatie moet rechttrekken. Verschillende parlementsleden drongen er op aan om het benodigde budget voor de rechtzetting niet te halen uit welzijn, maar een extra budget vrij te maken binnen de schoot van de Vlaamse regering. Minister Crevits laat uitschijnen dat de regering daarin zal meegaan: “Het is absoluut niet mijn bedoeling om op andere plaatsen in mijn budgetten te gaan snijden. Ik heb ook van niemand in de Vlaamse Regering te horen gekregen dat zij dat wel zo zouden zien”. Luc Demarez, voorzitter van GRIP: “We gaan ervan uit dat de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen en het nodige extra budget zal vrijmaken. Dat zou belangrijk nieuws zijn.”
Tegelijkertijd trekt GRIP aan de alarmbel over de manier waarop de minister tewerk wil gaan. Demarez: “De minister wil de mensen laten bewijzen dat ze zorgkosten hebben gehad, om het geld te kunnen krijgen dat hun onthouden werd. Diegenen in totale armoede, die zelfs geen euro hadden om uit te geven, zouden moeten gaan bewijzen dat ze wel kosten zouden hebben gedaan als ze het geld gehad zouden hebben. We vinden dit ongehoord en het is volgens ons geen correcte uitvoering van het arrest. Eerst laat men mensen jarenlang stikken op de wachtlijst, vervolgens geeft men hen minder dan hen toekomt, er is een arrest van de Raad van State voor nodig om vast te stellen dat dit niet kan, en vervolgens zouden ze alsnog moeten bewijzen aan de regering dat ze recht hebben op het geld? De Raad van State stelt dat dit geld hen toekomt. Dit moet nu snel, correct en respectvol worden uitgevoerd.”
Contact:
Katrijn Ruts (stafmedewerker GRIP): katrijn@gripvzw.be
Wil jij je steentje bijdrage om het recht op ondersteuning te verdedigen? Elke gift telt!
Draag je mensenrechten een warm hart toe? Vind je het belangrijk dat GRIP via juridische actie de mensenrechten verdedigt? Steun ons dan financieel! We hebben hiervoor giften van burgers hard nodig. Elke gift, groot of klein, telt.
Met jouw gift proberen we een structureel verschil te maken en het recht op ondersteuning sterker verankerd te krijgen in Vlaanderen.
Lees hier hoe je een gift kan geven: Wij verdedigen het recht op ondersteuning, wil jij hiervoor een gift geven? - Grip (gripvzw.be)