Commissie Inclusief Onderwijs presenteert advies: Vlaamse Regering aan zet om toekomst van Scholen voor Iedereen te bepalen
Persconferentie Commissie Inclusief Onderwijs
Vrijdagvoormiddag 12 juni presenteerde de Commissie Inclusief Onderwijs tijdens een persconferentie haar advies ‘Evolutie naar Scholen voor Iedereen’. Aansluitend gaf voorzitster Elke Struyf een toelichting aan de onderhandelaars van de Vlaamse Regering.
15 jaar na ratificering van het VN-Verdrag
In 2009 ratificeerde Vlaanderen het VN-Verdrag Handicap. Sindsdien roept GRIP op om een visie en een stappenplan naar één inclusief onderwijssysteem uit te werken.
Kritiek en aansporing
Al in 2012 kreeg de Vlaamse Regering kritiek van het VN-Comité voor haar beleid en in 2017 stelde het Europees Comité voor Sociale Rechten een schending van het Sociaal Handvest vast. Ondanks deze waarschuwingen blijft Vlaanderen investeren in een gesegregeerd onderwijssysteem.
GRIP naar Genève
Vlaanderen is volgens GRIP nog niet geëvolueerd naar één inclusief onderwijssysteem zoals het VN-Verdrag voorschrijft. Daarom dienden we een 2de schaduwrapport in bij het VN-Comité. In augustus licht GRIP dit rapport toe in Genève. Het ontbreken van inclusief onderwijs in Vlaanderen is één van de belangrijkste onderwerpen.
Vergelijking met de Waalse Gemeenschap
In het regeerakkoord van de Waalse gemeenschap staat dat het aantal leerlingen dat gesegregeerd les krijgt, zal worden verminderd van 4,1% naar 3,6%. Bij de persvoorstelling van de het Walase regeerakkoord werd er vaak verwezen naar Vlaanderen. Kan Vlaanderen ook een voorbeeld worden met betrekking tot de implementatie van één inclusief onderwijssysteem?
Media-aandacht voor het advies
GRIP is zeer tevreden met het advies van de Commissie Inclusief Onderwijs en is blij dat het is opgepikt door de media, waaronder De Standaard, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Tijd, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws (12/7/2024 om 16:43) en tv Limburg.
Vlaamse Regering aan zet
Nu ligt de bal bij de onderhandelaars van de Vlaamse Regering. Nemen zij dit advies ter harte? Of blijft Vlaanderen inzetten op de segregatie van leerlingen?
Het is tijd om een keuze te maken en een duidelijk standpunt in te nemen voor de toekomst van het onderwijs.