Zo sluiten we onze campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie af

Ondersteuning Zo sluiten we onze campagne 20 jaar Persoonlijke Assistentie af

Na een campagnejaar met maandelijkse duo-interviews overhandigen we een brochure met boodschap aan de minister van Welzijn. 

Het afgelopen jaar vierden we het 20-jarig bestaan van persoonlijke assistentie in Vlaanderen. Op 15 december 2000 keurde de toenmalige Vlaamse Regering immers het Besluit op het Persoonlijke AssistentieBudget (PAB) goed. GRIP wilde dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Persoonlijke Assistentie blijkt na 20 jaar immers meer dan ooit een van de topingrediënten voor een leven met grip.  

Een leven met grip

Voor personen met een handicap is het gevoel om zelf te kunnen beslissen vaak heel ver te zoeken. Hoe meer ondersteuning je nodig hebt, des te meer moet je je vaak aanpassen aan allerhande diensten en ben je heel afhankelijk van de goodwill en beschikbaarheid van familie, vrienden en vrijwilligers. Te veel afhankelijkheid en een gebrek aan ondersteuning op maat van wat jij nodig hebt, neemt jouw menselijke waardigheid weg en fnuikt uiteindelijk de mogelijkheden om te leren, te werken, te wonen waar en met wie je wil, een menswaardig inkomen te hebben, betekenisvolle relaties te beleven. Daarom is het recht op persoonlijke assistentie ook uitdrukkelijk opgenomen in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

Een budget waar je persoonlijke assistentie mee kan organiseren zorgt meestal voor een totale omwenteling. Structurele ondersteuningsnoden kan je laten invullen door persoonlijke assistenten. Met persoonlijke assistentie krijg je (weer) grip op je eigen leven. Het opent mogelijkheden tot participatie, autonomie en een leven in de maatschappij. 

Kan je met persoonlijke assistentie dan zomaar alles doen wat je wil? Nee, ook dan blijven er heel wat zoektochten bestaan. Toch heb je voor je ondersteuning en voor het uitbouwen van je leven veel meer de touwtjes in handen en ben je minder afhankelijk van allerhande diensten.  

Betekent een eigen budget krijgen dat alle spontane hulp uit je omgeving verdwijnt? Nee, zeker niet. Ook dan blijven familie, vrienden en vrijwilligers vaak heel wat opnemen. Toch ben je een pak onafhankelijker en kunnen je familie, vrienden, partner weer gewoon familie, vrienden, partner zijn. Het streven is dat structurele ondersteuningsnoden (en dat is iets anders dan wanneer je tijdelijk hulp nodig hebt) worden opgenomen door persoonlijke assistenten. 

#inclusie#persoonlijkeassistentie: grip op je leven

Maar persoonlijke assistentie en de job van persoonlijke assistent is nog te onbekend in Vlaanderen. Er bestaat ook vaak een te eng beeld van. Het 20-jarig bestaan van persoonlijke assistentie wilden we daarom aangrijpen om bij te dragen aan een betere bekendheid en een beter begrip.

Wie kan beter overbrengen wat persoonlijke assistentie voor hen betekent, dan de budgethouders zelf? Wie kan beter uitleggen wat er uniek is aan hun job en waarom ze zo waardevol is, dan de persoonlijke assistenten zelf? Vanuit die gedachten besloten we een reeks duo-interviews op te starten vanaf 15 december 2020, de precieze datum van de 20ste verjaardag van het PAB-Besluit. Elke 15de van de maand publiceerden we een duo-interview met een budgethouder en zijn of haar persoonlijke assistent. Je vindt ze allemaal terug in de rubriek Thema's - Ondersteuning op onze website.  

De eerste 7 duo-interviews brachten we nu ook samen in een vijfde brochure in onze reeks #inclusie. Daarin verschenen eerder  #wonen, #inkomen, #onderwijs en #werk. De reeks laat zien dat inclusie mogelijk is en hoe het in zijn werk gaat. Tot op vandaag blijkt het heel erg nodig om dit te tonen want inclusie in de praktijk blijft vaak onderbelicht. 

Zo dus ook voor persoonlijke assistentie. In #inclusie#persoonlijkeassistentie krijg je naast duo-interviews extra informatie en duiding over wat persoonlijke assistentie inhoudt en welke aandachtspunten we weerhouden. Je kan de brochure gratis downloaden, of een gedrukt exemplaar kopen.

Manifest

Maar dat is nog niet alles. GRIP zou GRIP niet zijn als we niet ook een duidelijke boodschap hadden voor beleidsmakers. Men mag terecht fier zijn dat je in Vlaanderen een budget voor persoonlijke assistentie kan aanvragen, maar er zijn toch nog heel wat aandachtspunten. Onze beleidsmakers hebben een belangrijke rol om de mogelijkheden te versterken en de drempels te verlagen.

Waarom dit nodig is en hoe dit kan, schreven we neer in een manifest. In een tekst van 4 pagina's doen we een warme en dringende oproep om persoonlijke assistentie wind in de zeilen te geven. We omschrijven kort de punten die echt een verschil kunnen maken en waar beleidsmakers mee aan de slag kunnen. We doen dit vanuit een duidelijke visie, gevoed door kennis over mensenrechten, die we koppelen aan ervaringsdeskundigheid en beleidsexpertise. 

Lees het Manifest Persoonlijke Assistentie 2021 in word

Lees het Manifest Persoonlijke Assistentie 2021 in pdf

Minister

Een boodschap voor het beleid mag iets meer zijn dan een brief in een fles die je op goed geluk de zee in werpt. Als afsluiter van onze campagne overhandigen we op 15 december 2021 zowel onze brochure als ons manifest aan de minister van Welzijn Wouter Beke. Wordt vervolgd... 

Update januari 2022: 

Met een diverse delegatie overhandigden we op 15 december 2021 brochure en manifest en lichtten we de brochure toe. We plannen in het voorjaar 2022 een tweede gesprek met de minister om ook het manifest persoonlijke assistentie en de daarin vernoemde aandachtspunten voor het beleid te kunnen bespreken. 

Klank en beeld

En ten slotte... hebben we tegen het einde van het jaar nog iets in petto.

Omdat een paar beelden soms meer zeggen dan duizend woorden leggen we momenteel nog de laatste hand aan vijf korte filmpjes van 1 minuut over persoonlijke assistentie.  

We verklappen nog niet te veel, maar hou zeker onze website in de gaten, ons Youtube-kanaal en onze facebookpagina GRIP-Komopvoorinclusie. 

UPDATE !

Ze zijn er... Kijk snel op Persoonlijke assistentie in 1 minuut - Grip (gripvzw.be) en luister naar Paul, Inge, Viviane, Peter, Nele en Sofie!

 

Gerelateerde artikels

Ondersteuning GRIP steunt protest tegen afschaffing Brussels PAB GRIP steunt protest tegen afschaffing Brussels PAB Ongebegrijpelijk en onbeschaamd: persoonlijke assistentie wordt van de kaart geveegd in Brussel. 15 jan 2025 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning alt Videoclip "Op de wachtlijst" vertolkt het gevoel van velen Sacha Van Loo, accordeonist, blind, op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget, componeerde de oorwurm "Op de wachtlijst". Veel mensen met een handicap herkennen zich in de boodschap van de geli ... 19 nov 2024 / Katrijn Ruts Ondersteuning Persoonlijke wat? Persoonlijke wat? Persoonlijke assistentie is nog te weinig bekend. De job van persoonlijke assistent is te weinig bekend. Daar moet verandering in komen! 19 nov 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Experiment met halve budgetten eindelijk van de baan Experiment met halve budgetten eindelijk van de baan Fantastisch nieuws voor 1100 mensen die slachtoffer waren. "Een noodzakelijke stap om schending recht op ondersteuning te herstellen." 19 nov 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Persbericht Freedom Drive: "Regeringsonderhandelaars moeten rechten personen met een handicap meenemen" Persbericht Freedom Drive: "Regeringsonderhandelaars moeten rechten personen met een handicap meenemen" 250 mensen met een handicap nemen Brussel in om gelijke rechten te eisen. 24 sep 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Jos Huys overleden Jos Huys overleden Met veel droefenis melden we het overlijden van een van grootste voorvechters van de mensenrechten van personen met een handicap. 02 jul 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Wonen Ondersteuning Karen: “Waarom krijg ik niet de ondersteuning die nodig is om zelfstandig te kunnen wonen en leven?” Karen: “Waarom krijg ik niet de ondersteuning die nodig is om zelfstandig te kunnen wonen en leven?” Karen getuigt. 01 jul 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Kom naar de Freedom Drive 2024! Kom naar de Freedom Drive 2024! (Foto door CEJI, ENIL archief.) Workshops, een conferentie, een hoorzitting in het Europees Parlement, een betoging, gelijkgezinden van over heel Europa: pik ook iets mee, van 23/09 tot 25/09 in Bruss ... 26 jun 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning GRIP blijft aandringen dat deze regering iedereen in het experiment volledig budget geeft GRIP blijft aandringen dat deze regering iedereen in het experiment volledig budget geeft Getuigen in De Standaard tonen hoe belangrijk dit is. Minister en regering draaien weg. Middenveld zwijgt. 27 mrt 2024 / Katrijn Ruts Mensenrechten Ondersteuning Vind jij de wachtlijst ook onaanvaardbaar? Stuur je foto in! Vind jij de wachtlijst ook onaanvaardbaar? Stuur je foto in! De Actiegroep Recht op Ondersteuning maakt zichtbaar dat veel mensen het recht op ondersteuning belangrijk vinden. Doe mee! 28 feb 2024 / Katrijn Ruts
Verberg submenu