"Vlaanderen mag rechten personen met een handicap niet afbreken"
Vandaag bekijkt de Raad van State de zaak van de actualisering. Volgens GRIP is die in strijd met de Grondwet.
Lees hieronder het integrale persbericht over de zitting en de protestactie op 4 oktober
“Vlaanderen mag rechten van personen met een handicap niet afbreken”
Vandaag om 14.30u ligt bij de Raad van State het verzoekschrift van GRIP voor tegen de 'actualisering'. De mensenrechtenorganisatie vocht samen met een aantal burgers met een handicap de vermindering van duizenden persoonsvolgende budgetten aan. “Dit heeft concrete effecten in het dagdagelijkse leven van deze mensen die bovendien al jarenlang op de wachtlijst staan voor broodnodige ondersteuning. We mogen niet toelaten dat het recht op ondersteuning nog verder verzwakt wordt.”
Een aantal jaren geleden werd overgegaan naar een nieuwe methode om de hoogte van je persoonsvolgend budget te bepalen. Mensen die vanaf dan een aanvraag voor Persoonsvolgend Budget indienden, werden met die nieuwe methode behandeld. Men besliste in 2021 echter om de mensen die al jaren op de wachtlijst stonden met nog een oude budgetcategorie, over te zetten naar een van de nieuwe budgetcategorieën. Voor de meeste leverde dit een fel verminderd budget op. En dat kan niet, stelt GRIP, die samen met een aantal burgers met een handicap naar de Raad van State trok.
Luc Demarez, die spasticiteit heeft aan de vier ledematen door een hersenverlamming, is een van de mensen die op de wachtlijst stond. “Ik woon zelfstandig en maak sinds 2002 gebruik van een budget, waarvan het bedrag gezien het wegvallen van mantelzorg en verergering van mijn beperkingen te laag was geworden. In 2018 vroeg ik een verhoging aan die in 2019 werd goedgekeurd. Toch moest ik nog twee jaar wachten op het hogere budget dat als klap op de vuurpijl bijna 7.000 euro per jaar minder is dan dat mij was beloofd.”
Lies Michielsen, de advocate bij PROGRESS Lawyers Network Antwerpen die GRIP vertegenwoordigt: “Niet enkel arbeidsrechtbanken maar ook de Auditeur van de Raad van State oordeelde al dat de vermindering van de budgetten strijdig is met artikel 23 van de Grondwet. Daarin staat dat iedere persoon een menswaardig leven moet kunnen leiden en dat verleende rechten niet zomaar mogen worden afgebroken. Het verminderen van de budgetten schendt zo de grondrechten van personen met een handicap. Na de zitting vandaag zal de Raad van State een definitieve uitspraak voorbereiden. Dit kan nog een paar maanden duren.
Protestactie:
GRIP roept mensen op om naar de zitting te komen en organiseert een korte protestactie om 13u voor de Raad van State. Luc Demarez, tevens voorzitter van GRIP: “Onze Grondwet voorziet dat de regering acties moet ondernemen om onze inclusie en participatie in de samenleving waar te maken. Maar door maatregelen zoals het verminderen van persoonsvolgende budgetten voor ondersteuning doet ze precies het tegenovergestelde. Verworven rechten worden afgebroken, in plaats van dat onze rechten verder worden uitgebouwd. Daartegen verzetten we ons.”
Contact:
Katrijn Ruts: katrijn@gripvzw.be
Meer info: