Persbericht Freedom Drive: "Regeringsonderhandelaars moeten rechten personen met een handicap meenemen"
250 mensen met een handicap nemen Brussel in om gelijke rechten te eisen.
PERSBERICHT - Brussel, 24/09/2024
Honderden personen met een handicap eisen in Brussel respect voor hun rechten.
“Regeringsonderhandelaars moeten mensenrechten van personen met een handicap serieus nemen”
250 personen met een handicap uit heel Europa protesteerden deze voormiddag in Brussel. Ze eisten dringende maatregelen om hun recht op een onafhankelijk leven te garanderen. De actievoerders trokken van het Jubelpark, via het Berlaymontgebouw naar het Europees Parlement. De protestmars was het hoogtepunt van de Freedom Drive die van 23 tot 25 september plaatsvindt in Brussel en tweejaarlijks door het European Network on Independent Living (ENIL) wordt georganiseerd.
Nadia Hadad, woordvoerster van de Freedom Drive en covoorzitster bij ENIL, is zelf ervaringsdeskundige in het leven met een handicap. “De vrijheid om te kunnen gaan en staan waar je wil, om naar school te gaan, een job uit te oefenen, een goed dak boven je hoofd. Of gewoon om zelf te kunnen beslissen hoe laat je gaat slapen en wat je eet. Veel mensen vinden dit evident, maar voor mensen met een handicap is dit een droom”, stelt Hadad. “Er is concrete actie nodig van de Europese Unie. Nog steeds worden er met EU-fondsen instellingen gebouwd waar personen met een handicap geïsoleerd van de rest van de samenleving leven. Tegelijkertijd blijft er een groot tekort aan ondersteuning om te leven in de maatschappij. Dan kan niet en moet anders.”
De deelnemers komen uit alle uithoeken van Europa en eisen ook van hun regeringen meer aandacht voor hun mensenrechten. Ze willen de realisatie van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. “Ook in België is er nog veel werk aan de winkel”, stelt Hadad, ook bestuurslid van GRIP vzw, de Vlaamse mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap. Hadad was vorige maand nog in Genève waar het VN-Comité het Belgische rapport en de schaduwrapporten van onder meer GRIP onder de loep nam.
“Bijna 15 jaar na ratificatie blijven er grote tekorten op vlak van basisrechten zoals het recht op inclusief onderwijs, een gewone job, voldoende ondersteuning, een menswaardig inkomen, etc. We roepen de regeringsonderhandelaars op om de aanbevelingen van het VN-Comité voor België, gepubliceerd op 5 september, mee te nemen. We lezen dat het Vlaamse begrotingsakkoord de wachtlijsten zou aanpakken. Maar het is momenteel nog vaag. Het moet echt ver genoeg gaan. Iedereen op de wachtlijst heeft recht op zijn of haar volledige budget.”
Onder de groep actievoerders waren ook een vijftigtal Belgen aanwezig. Ook Fien en Glenn, beiden actief binnen Onafhankelijk Leven vzw, een sociale beweging die opkomt voor de rechten van mensen met een handicap, waren er weer bij.
Fien is geboren met hersenbeschadiging of cerebrale parese. Daardoor maakt ze soms onwillekeurige bewegingen en is ze beperkt in haar motoriek. Fien woont in een studio in een co-housingproject in Kortenberg. Met haar persoonsvolgend budget doet ze beroep op verschillende assistenten. Die ondersteunen haar ook als ze buitenshuis gaat. Ze regelt haar ondersteuning helemaal zelf, ze heeft heel veel autonomie. Fien is nu op zoek naar een job, maar die zoektocht is niet evident.
Fien: “Ik was er dit jaar terug bij. We zijn vastberaden om te laten zien dat de rechten van mensen met een handicap dringend een hogere plaats op de politieke agenda verdienen. Het geeft me kracht om te zien dat ik niet alleen ben in de strijd voor mensenrechten.”
Glenn heeft cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis die gepaard gaat met beschadiging aan de hersenen. Hij verplaatst zich in zijn rolstoel. Glenn leeft helemaal onafhankelijk op een eigen appartement in Genk, dankzij de hulp van zijn assistent Kenny. Kenny assisteert Glenn ook bij activiteiten buitenshuis.
Glenn: “Veel mensen met een handicap zijn vandaag onzichtbaar in onze samenleving en kunnen hun stem niet laten horen. Ik voer ook voor hen actie. Net omwille van de vele drempels in onze samenleving slagen velen er zelfs niet in om op de Freedom Drive te geraken. Het openbaar vervoer is ontoegankelijk en aangepast vervoer is duur en beperkt beschikbaar.”
Bij aankomst aan het Europees Parlement spraken 8 Europarlementsleden van verschillende strekkingen de actievoerders toe. Ze benadrukten het belang van de mobilisatie van vandaag en engageerden zich om het realiseren van de mensenrechten van personen met een handicap hoger op de politieke agenda te krijgen. Om 15u start er een hoorzitting in het Europees Parlement.
Meer info: